Η εμπειρία μας από τη συνάντηση στη Λιθουανία

Joniskis 5 Μαΐου 2019 - 11 Μαΐου 2019

Αυτή η πανέμορφη εμπειρία ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου…

Όταν κατεβήκαμε από το λεωφορείο και επιτέλους είχαμε φτάσει στον προορισμό μας αντικρίσαμε τις οικογένειες να μας περιμένουν γεμάτοι χαρά! Όλοι φτάσαμε στα σπίτια τακτοποιηθήκαμε και έπειτα συναντηθήκαμε όλα τα παιδιά του προγράμματος στο κοντινό πάρκο του σχολείου τους και γνωριστήκαμε…Όλα τα παιδιά ήταν απίστευτα φιλικά μαζί μας και μας έκαναν να αισθανθούμε άνετα από την πρώτη στιγμή…

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε νωρίς και φτάσαμε στο σχολείο κατά τις 9! Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και μας ξενάγησαν στο σχολείο δυο μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα…Αφού τελείωσε η ξενάγηση πήγαμε στην αίθουσα και το κάθε σχολείο παρουσίασε την χώρα του …Η καθεμία με ξεχωριστό τρόπο….Ύστερα πήγαμε στην καντίνα του σχολείου και δοκιμάσαμε κάποια από τα παραδοσιακά τους φαγητά για πρώτη φορά. Τέλος κάναμε με έναν πιο δημιουργικό τρόπο κάτι σαν κρυμμένο θησαυρό στην πόλη τους όπου ψάχναμε κάποια αυτοκολλητάκια τα οποία όταν τα εντοπίζαμε μας εμφάνιζε ερωτήσεις στο κινητό για το μέρος που βρισκόμασταν. Έτσι τα παιδιά μας απαντούσαν και εμείς μαθαίναμε διάφορες πληροφορίες για διάφορα αξιοθέατα της πόλης! Μόλις τελείωσε η ξενάγηση στην πόλη μεταφερθήκαμε σε ένα μουσείο μπάσκετ …Η Λιθουανία φημίζεται για τις ομάδες μπάσκετ της. Μόλις μπήκαμε μέσα ο κύριος κατά την διάρκεια της ξενάγησης έκανε διάφορες πλάκες για να αισθανόμαστε πιο οικεία και μας επέτρεψε ακόμα να δοκιμάσουμε ενδυμασίες που φόραγαν μεγάλοι παίκτες του μπάσκετ! Είχε πάρα πολύ πλάκα και όλοι μας διασκεδάσαμε πάρα πολύ! Όταν τελειώσαμε μας άφησαν να αφήσουμε την υπογραφή μας σε έναν τεράστιο τοίχο γεμάτο υπογραφές και από άλλα παιδιά

 

Κατά την διάρκεια της ημέρας Τετάρτης από τους καθηγητές είχε οργανωθεί να γίνει επίσκεψη στην πόλη Βιλνιους, πρωτεύουσα της όμορφης Λιθουανίας. Έπρεπε να ξυπνήσουμε όλοι αρκετά νωρίς, διότι το οδικό ταξίδι προς τον προορισμό μας θα διαρκούσε αρκετές ώρες. Μάλιστα αυτό ήταν το μόνο δυσάρεστο της εκδρομής. Στις 6.30 π.μ. οι μαθητές του προγράμματος επιβιβαστήκαμε στο υπέροχο διώροφο λεωφορείο. Το ταξίδι διήρκησε 3 ώρες. Στην διάρκεια αυτού κάναμε διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Τραγουδήσαμε λιθουανικά τραγούδια, παίξαμε κάρτες και γενικότερα κοινωνικοποιηθήκαμε ακόμη παραπάνω. Όταν φτάσαμε στην πόλη μας περίμενε μια ξεναγός η οποία μας έδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για σημαντικά κτίρια και μέρη της πόλης και την ιστορία τους. Επίσης διευρύναμε τις γνώσεις μας όσον άφορα την ιστορία της νοτιότερης βαλτικής χώρας. Όταν τελείωσε η ξενάγηση είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουμε την πόλη ακόμη περισσότερο, να επισκεφτούμε καταστήματα, να γνωρίσουμε άτομα και να κάνουμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας ώστε να μείνει αυτή η εμπειρία αξέχαστη. Κατά τις 5μ.μ. επισκεφθήκαμε το πολυκατάστημα “ακρόπολις”, ένα από τα μεγαλύτερα της Λιθουανίας. Στις 7 μ.μ. επιβιβαστήκαμε και πάλι στο λεωφορείο μας και πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Στην μικρή πολύ Γιόνισκις, στην οποία και διαμέναμε φτάσαμε στις 10μ.μ., φανερά εξουθενωμένοι μα και ευτυχισμένοι όλοι μας. Ήταν μια πανέμορφη επίσκεψη την οποία είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξεχάσει κανένας μας.

Όλα ξεκίνησαν με ένα ωραίο πρωινό αν και είχαμε άγχος γιατί τότε είχαμε τον διαγωνισμό του μπάσκετ. Αφού φάγαμε το πρωινό μας  πήγαμε στο σχολείο με μουσική. Μετά πήγαμε και είδαμε μία περίοδο ανάμεσα σε δύο ομάδες μπάσκετ. Έπειτα θα ξεκίναγε ο διαγωνισμός όταν ετοιμάστηκα και κάναμε προθέρμανση ξεκίνησε ο διαγωνισμός σε 3 διαγωνίσματα βολές, τρίποντα και σουτ από το κέντρο όπου ο Χρήστος  κέρδισε τα 2/3 και πήρε για βραβείο 2 πεπόνια μόλις τελειώσαμε κάναμε και οι δύο ένα ωραίο μπανάκι γιατί ήμασταν κουρασμένοι και θέλαμε να χαλαρώσουμε έπειτα με όλα τα παιδιά του προγράμματος πήγαμε σε ένα βάλτο που λεγόταν mousa swamp και παίξαμε διάφορα παιχνίδια.

Μετά πήγαμε στο σπίτι ενός παιδιού που λεγόταν Jonas φάγαμε αρνάκι με ρύζι ήπιαμε και gira με τσάι επίσης παίξαμε και survivor στον κήπο του. ΗΠέμπτη ήταν μία από τις καλύτερες μέρες όπου ζήσαμε στην Λιθουανία επειδή είχε γέλιο και αγωνία κατά τη διάρκεια του survivor. Επίσης έπειτα με το που γυρίσαμε σπίτι ακούγαμε πάλι μουσική και παίζαμε μέχρι αργά.

 

Το πρωί ξυπνήσαμε, φάγαμε πρωινό, ετοιμαστήκαμε και πήγαμε σχολείο. Ήταν η τελευταία μας μέρα και τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτα. Θέλαμε να γυρίσουμε και πίσω στις οικογένειες μας γιατί μας είχαν λείψει αλλά από την άλλη θέλαμε να μείνουμε κι άλλο καθώς ο καιρός πέρασε πολύ γρήγορα αλλά και όμορφα. Το πρωί στο σχολείο οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά μια παρουσίαση με τις δραστηριότητες που κάναμε όλη την εβδομάδα που μας πέρασε. Για τον σκοπό αυτό θα έπρεπε να συλλέξουμε φωτογραφίες και να τις προσθέσουμε στην παρουσίασή μας. Για μας όλη η διαδικασία ήταν λίγο δύσκολη καθώς δεν είχαμε πολλές φωτογραφίες και για τον λόγο αυτό η παρουσίαση μας  ήταν μικρή σε σχέση με των άλλων χωρών. Στη συνέχεια πήγαμε στην καφετέρια του σχολείου και φάγαμε μεσημεριανό. Μετά φύγαμε από το σχολείο με τελικό προορισμό το εργοστάσιο σοκολάτας. Πριν όμως φτάσουμε εκεί κάναμε μία στάση στο λόφο με τους σταυρούς. Το μέρος αυτό ονομάστηκε έτσι καθώς εκεί βρίσκονται χιλιάδες σταυροί, είτε μεγάλου μεγέθους, είτε μικρού. Λένε ότι εκεί πέθαναν πολλοί άνθρωποι κατά την διάρκεια των σταυροφοριών και για αυτό αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πόλης. Αργότερα φύγαμε και πήγαμε στο εργοστάσιο της σοκολάτας που το κάθε παιδί έφτιαξε τα δικά του γλυκά. Καθώς τελειώσαμε από το εργοστάσιο πήραμε τον δρόμο της επιστροφής γιατί το βράδυ είχαμε το αποχαιρετιστήριο πάρτι. Μόλις επιστρέψαμε από το πάρτι φάγαμε πίτσες και πήγαμε να ετοιμαστούμε για το πάρτι. Ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος για αυτό κάναμε γρήγορα. Τελικά φτάσαμε στο πάρτι στην ώρα μας. Υπήρχε ένας μεγάλος μπουφές με φαγητά και ποτά, μια μεγάλη πίστα χορού και μια μεγάλη μπάλα disco στο κέντρο της. Εκεί, αρχικά η κάθε χώρα παρουσίασε από ένα τοπικό χορό ή τραγούδι.