Όταν οι μαθητές εκφράζονται μέσα από την ραπ!

2018-2019

Όταν οι μαθητές εκφράζονται μέσα από την ραπ!

Με το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς (2018-2019), προσπαθώντας  να κατανοήσω τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μαθητών, οδηγήθηκα στο αφιέρωμα στη rap μουσική που ένιωσα πως βρισκόταν πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους. Και μας βγήκε σε καλό. Η τάξη ζωντάνεψε,  το ενδιαφέρον των παιδιών για το μάθημα της μουσικής ξύπνησε. Ταξιδέψαμε όλοι μαζί στο Μπρονξ του 1973 και εξερευνήσαμε την πορεία της ραπ. Σιγά σιγά οι μαθητές άρχισαν να πειραματίζονται και να αποκτούν γνώσεις συγχρονισμού προφορικού λόγου και ρυθμικού beat. Κατανόησαν την  αξία της προσωπικής έκφρασης και της δημιουργίας και το σπουδαιότερο, αναγνώρισαν την ανάγκη επικοινωνίας προσωπικών προβληματισμών και σκέψεων.

Έτσι λοιπόν, μετά από ώρες προετοιμασίας, ανάλυσης και εξάσκησης μέσα από παιχνίδια και rap battles, τα παιδιά άρχισαν  να αφηγούνται με  ομοιοκαταληξία και ρυθμό, τις δικές τους ιστορίες. Τα 35 ποιήματα, που έγραψαν οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου ενέπνευσαν τους καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι άρχισαν με ζωηρό ενδιαφέρον να διερευνούν τους  τρόπους εξέλιξης αλλά και μετεξέλιξης των ποιημάτων σε τραγούδια.

Στα μέσα Απριλίου οργανώθηκε επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στο Bandapart studio της Καλαμάτας όπου, μετά την ξενάγηση  στον χώρο, ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια  δέκα μαθητών της τρίτης Γυμνασίου. Μια αναπάντεχη, πρωτόγνωρη,  εμπειρία, που έδωσε απερίγραπτη χαρά και ικανοποίηση στα παιδιά.

Καθώς η χρονιά έφτανε στο τέλος της φάνηκε πως ήταν απαραίτητη η συνομιλία των παιδιών με έναν ράπερ, έναν γνώστη και εκφραστή της σύγχρονης ελληνικής ραπ. Ο Νίκος Μικονιατάκος / Spaik μας ξενάγησε στον ιδιάζοντα μα και όμορφο κόσμο της ραπ, μας μύησε στα μυστικά της και μας έδειξε ότι όλοι μπορούν να «ραπάρουν».

Τα παιδιά τελικά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτή την τόσο διαφορετική τους εμπειρία στην εκπομπή της ΕΡΑ Καλαμάτας «Μουσικές Περιπλανήσεις» με τη Φούλη Λάγιου.

Η περιπλάνηση στους δρόμους της ραπ  μουσικής, που στην αρχή φάνταζε ανεξερεύνητος, ανέφικτος  τόπος, σιγά σιγά, με την προσπάθεια, τη συνεργασία και κυρίως με τον ενθουσιασμό των παιδιών μετουσιώθηκε  σε ένα γενναιόδωρο ταξίδι.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί το αμείωτο ενδιαφέρον της καθηγήτριας φιλολόγου κ. Βασιλικής Μίντζα, χωρίς το οποίο το εγχείρημα του μουσικού αυτού αφιερώματος δεν θα είχε προωθηθεί και εξελιχτεί σωστά, καθώς και η συνεισφορά του καθηγητή της πληροφορικής κ. Θεόδωρου Ζευγίτη που επεξεργάστηκε το υλικό και το παρουσίασε τόσο όμορφα στη σελίδα του σχολείου.

Αθηνά Καφετζή ,   2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης

Συνέντευξη στην ΕΡΑ Καλαμάτας

Φωτογραφίες από την ηχογράφηση

Τα τραγούδια

Ηχογράφηση στο Bandapart studio

Ηχογράφηση στο σχολείο

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο σχολείο